Wanneer een drone wordt uitgerust met sensoren, kunnen de waarden van deze sensoren periodiek geregistreerd en/of verstuurd worden. De sensoren zijn vaak best wel prijzig maar deze prijzen staan in geen verhouding tot de prijs van het verlies van een serieuze drone met een camera. Er zijn drie verschijningsvormen: versturing via een wireless connectie. versturing via het GSM netwerk en/of locale opslag in de drone.
Bij opslag van de telemetrische gegevens in de drone zijn de gegevens pas na afloop van de vlucht te bekijken door het uitlezen van het medium waarop de data weggeschreven is. Dit is met name handig als je achteraf wilt kijken hoe hoog/ver je bent geweest en hoe snel je wanneer/waar op welk moment vloog. Velen die deze vorm toepassen, gebruiken de data in combinatie met visualisatie software zoals google earth, maps en/of dashware. Er zijn geen beperkingen qua reikwijdte, de informatie wordt immers niet tijdens de vlucht verstuurd.
Een andere verschijningsvorm is het versturen van de sensor data naar de afstandsbediening en/of telemetrische monitor op de grond. Op de grond kunnen dan gegevens vanuit de drone real-time worden bekeken (althans: zolang de telemetrische zender in de drone nog in verbinding staat met de ontvanger op de grond). Veel hobbyisten die een keer een drone zijn kwijt geraakt, maken nadien gebruik van betere/duurdere zenders en laten deze alarm geven bij een te lage drone-batterij spanning en/of te grote afstand/hoogte van de drone. Sommige zenders laten naast de afstand en hoogte ook de exacte gps coördinaten zien die als laatste zijn ontvangen van de drone. Dit laatste is erg handig als de drone ergens neer stort, zeker als niet de normale gps van de drone maar een aparte telemetrische gps wordt gebruikt. Mocht de GPS en/of de processor van de drone in de war raken, dan hoeft de zender/ontvanger niet gestoord te zijn en worden de telemetrische gegevens gewoon nog doorgegeven terwijl de drone zelf (of het signaal van grond naar drone) wellicht wel gestoord is. Het signaal van de drone naar de grond blijft aankomen zolang/als de afstandsbediening binnen het bereik van de telemetrische zender bevindt. Telemetrische zenders werken vaak met kleine antennes en hun bereik is veelal beperkt tot enkele honderden meters. Aardig bijverschijnsel: wanneer je de telemetrische gegevens in de zender laat tonen, dan kan je deze daar vaak ook – op een SD kaartje- op slaan. Dan worden op die kaart niet alleen de telemetrische gegevens uit de drone, maar ook de instellingen van de zender, standen van de sticks en de schakelaars gelogd. SD kaartje kan op een PC uitgelezen worden en naar visualisatie software worden geexporteerd.
Een derde, redelijk nieuwe, verschijningsvorm is de Flytrex Live logger die telemetrische informatie uit de processor en GPS haalt en deze –via GPS/GPRS- doorstuurt naar de Flytrex website. De gegevens worden geplot op een pagina waarop de gegevens worden ingetekend in een google map. Een ieder die toegang tot die internet pagina heeft kan –met een seconde vertraging- mee kijken naar de telemetrische informatie. Alle metingen van de vlucht worden zodat je het hele verloop van de vlucht van voor tot achteren op die pagina kan bekijken.
De flytrex live logger kan de gegevens van de drone alleen maar doorsturen als er een GSM/GPRS verbinding mogelijk is. moeten vinden om de drone in de gaten te houden. Het grote voordeel van deze manier van loggen is dat je helemaal niets hoeft te doen om de vlucht gegevens op de flytrex website te zetten. Je kan de telemetrische data vanuit de site exporteren en weer elders (bijv. in google earth of in excel) hergebruiken. Een ander voordeel is dat deze vorm ook werkt als er geen contact meer is tussen drone en grond (bijvoorbeeld omdat de drone buiten bereik is geraakt). Op de internet site kan je precies (op een gedetailleerde satelliet kaart) zien wat de positie is/was waarop de flytrex live zich voor het laatst melde. Grote nadeel van deze methode is dat de flytrex niet zonder GSM/GPRS kan werken. Ander nadeel is dat de roaming kosten voor GSM/GPRS verkeer in het buitenland stevig op kunnen lopen (daar kan je echter omheen door een lokale GPRS sim kaart in de logger te stoppen).
Telemetrie gegevens kunnen –achteraf- door Dashware worden vertaald naar metertjes/indicators en samengevoegd worden met de opgenomen video. Het resultaat kan er dan als volgt uit komen te zien:
Advertentie: